Vitamin Eksikliği Anemisi

Genel Bakış

Vitamin eksikliği anemisi, belirli vitaminlerin normal miktarından daha düşük olduğunuzda neden olan sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin eksikliğidir. Vitamin eksikliği anemisine bağlı vitaminler arasında folat, B-12 vitamini ve C vitamini bulunur.

Folat, B-12 vitamini veya C vitamini içeren yeterli yiyecekleri yemiyorsanız, vitamin eksikliği anemisi oluşabilir veya vücudunuz bu vitaminleri emmekte veya işlemede sorun yaşıyorsa ortaya çıkabilir.

Doktorunuzun aneminizi teşhis etmesi ve tedavi etmesi önemlidir. Vitamin eksikliği anemisi genellikle vitamin takviyeleri ve diyetinizdeki değişiklikler ile düzeltilebilir

Vitamin Eksikliği Anemisi Belirtileri

Vitamin eksikliği anemisinin belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Yorgunluk,

Nefes darlığı,

Baş dönmesi,

Soluk veya sarımsı cilt,

Düzensiz kalp atışları,

Kilo kaybı,

Ellerinizde ve ayaklarınızda uyuşma veya karıncalanma,

Kas güçsüzlüğü,

Kişilik değişiklikleri,

Kararsız hareketler,

Zihin karışıklığı veya unutkanlık.

Vitamin eksikliği genellikle birkaç aydan yıla yavaş yavaş gelişir. İlk başta vitamin eksikliği belirtileri ve semptomları hafif olabilir, ancak eksiklik kötüleştikçe artar.

Nedenleri

Vitamin eksikliği anemisi, vücudunuzda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için gerekli vitamin eksikliği olduğunda gelişir. Kırmızı kan hücreleri vücudunuzdaki akciğerlerinizden oksijen taşır.

Diyetinizde bazı vitaminler eksikse, vitamin eksikliği anemisi gelişebilir. Veya vitamin eksikliği anemisi gelişebilir, çünkü vücudunuz yediğiniz gıdalardan besinleri düzgün bir şekilde ememez.

Vitamin eksikliği anemilerinin nedenleri arasında şunlar vardır:

Folat Eksikliği Anemisi

B-9 vitamini olarak da bilinen folat, esas olarak meyvelerde ve yapraklı yeşil sebzelerde bulunan bir besindir. Bu gıdalarda sürekli eksik olan bir diyet eksikliğe yol açabilir.

Vücudunuz yiyeceklerden folat ememezse, eksiklik de ortaya çıkabilir. Yiyeceklerden alınan çoğu besin, ince bağırsağınızda emilir. Aşağıdaki durumlarda gıdalara ve takviyelere eklenen sentetik folat formu olan folat veya folik asidi emmekte zorluk çekebilirsiniz:

Çölyak hastalığı gibi ince bağırsak hastalığınız varsa,

İnce bağırsağınızın büyük bir kısmı cerrahi olarak çıkarılmış veya atlanmışsa,

Aşırı miktarda alkol içiyorsanız,

Bazı nöbet önleyici ilaçlar gibi reçeteli ilaçlar alıyorsanız.

Hamile kadınlar ve emziren kadınların yanı sıra böbrek hastalığı için diyalize giren insanlar da folat için artan bir talebe sahiptir. Bu artan talebin karşılanamaması bir eksiklikle sonuçlanabilir.

B-12 Vitamini Eksikliği Anemisi

B-12 vitamini eksikliği, esas olarak et, yumurta ve sütte bulunan B-12 vitamini içermeyen bir diyetten kaynaklanabilir.

Bununla birlikte, B-12 vitamini eksikliği anemisinin en yaygın nedeni, bağışıklık sisteminiz bu maddeyi üreten mide hücrelerine yanlışlıkla saldırdığında ortaya çıkabilen, iç faktör olarak adlandırılan bir maddenin eksikliğidir. Bu tip anemiye pernisiyöz anemi denir.

İç faktör, mide tarafından salgılanan ve midede B-12 vitaminini birleştiren ve kan dolaşımınız tarafından emilecek ince bağırsaktan geçen bir proteindir. İç faktör olmadan, B-12 vitamini emilemez ve vücudunuzu atık olarak bırakır.

Diyabet veya tiroid hastalığı gibi endokrinle ilişkili otoiümün bozuklukları olan kişilerde pernisiyöz anemi gelişme riski artabilir.

B-12 vitamini eksikliği anemisi, ince bağırsağınız intrinsik faktör eksikliği dışındaki nedenlerle B-12 vitamini ememezse de ortaya çıkabilir. Bu şu durumlarda olabilir:

Midenizden veya gastrik bypass ameliyatı gibi ince bağırsağınızdan ameliyat olduysanız,

İnce bağırsağınızda anormal bakteriyel büyüme varsa,

Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi, vitamin emilimini engelleyen bir bağırsak hastalığınız varsa,

Kirlenmiş balık yemekten tenya yuttuysanız. 

C Vitamini Eksikliği Anemisi

Yediğiniz yiyeceklerden yeterli miktarda C vitamini almazsanız C vitamini eksikliği gelişebilir. C vitamini eksikliği, bir şeyin yiyeceklerden C vitamini emme yeteneğinizi bozması durumunda da mümkündür. Örneğin, sigara içmek vücudunuzun C vitamini emme yeteneğini bozar.

Kanser veya kronik böbrek hastalığı gibi bazı kronik hastalıklar da C vitamini emilimini etkileyerek C vitamini eksikliği anemisi riskinizi artırır.

Risk faktörleri

Vücudunuzun vitamin depolarını bir dizi faktör etkileyebilir. Genel olarak, aşağıdaki durumlarda vitamin eksikliği riskiniz artar:

  • Diyetiniz, et, süt, meyve ve sebze gibi doğal vitamin gıda kaynaklarından çok az içerir veya hiç içermez . Süt ürünleri yemeyen vejetaryenler, hayvanlardan yiyecek yemeyen vejetaryenler bu kategoriye girebilir. Yiyeceklerinizi sürekli olarak pişirmek de vitamin eksikliğine neden olabilir.
  • Hamileyken bir multivitamin alınmıyorsa. Folik asit takviyeleri hamilelik sırasında özellikle önemlidir.
  • Vitaminlerin emilimini engelleyen bağırsak problemleriniz veya diğer tıbbi durumlarınız varsa. Midenizdeki anormal bakteriyel büyüme veya bağırsaklarınıza veya midenize yapılan cerrahi, B-12 vitamini emilimini engelleyebilir.
  • Alkolü kötüye kullanma. Alkol, folat ve C vitamini ile diğer vitaminlerin emilimini engeller.
  • Vitaminlerin emilimini engelleyebilecek bazı reçeteli ilaç kullanımı. Anti-nöbet ilaçları folat emilimini engelleyebilir. Antasitler ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar B-12 emilimini engelleyebilir.

Komplikasyonlar

Vitamin eksikliği, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sağlık sorunu riskinizi artırır:

Hamilelik Komplikasyonları

Folat eksikliği olan hamile kadınların erken doğum gibi komplikasyonlar yaşama olasılığı daha yüksektir. Annesinden yeterince folat almayan gelişmekte olan bir fetüs, beyin ve omuriliğin doğum kusurlarını geliştirebilir.

Hamile kalmayı düşünüyorsanız, doktorunuza folik asit takviyeleri almayı düşünüp düşünmeyeceğinizi sorun, böylece vücudunuzun folat depoları bebeğinizi desteklemek için yeterli olacaktır.

Sinir Sistemi Bozuklukları

B-12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemli olsa da, sağlıklı bir sinir sistemi için de önemlidir.

Tedavi edilmezse, B-12 vitamini eksikliği, ellerinizde ve ayaklarınızda kalıcı karıncalanma veya denge sorunları gibi nörolojik sorunlara yol açabilir. Zihin karışıklığına ve unutkanlığa yol açabilir, çünkü sağlıklı beyin fonksiyonu için B-12 vitamini gereklidir.

B-12 vitamini eksikliği tedavisi olmadan nörolojik komplikasyonlar kalıcı olabilir. B-12 vitamini eksikliği, anemiye yol açmadan önce bu ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşağılık

C vitamini eksikliği iskorbüse neden olabilir. Bu nadir hastalığın belirtileri ve semptomları cilt altında ve diş etleri çevresinde kanamayı içerir.

Önleme

Sağlıklı Bir Diyet Seçin

Çeşitli gıdalar içeren sağlıklı bir diyet seçerek bazı vitamin eksikliği anemilerini önleyebilirsiniz.

Folat açısından zengin besinler şunları içerir:

Koyu yeşil yapraklı sebzeler,

Fındık,

Ekmek, tahıl, makarna ve pirinç gibi zenginleştirilmiş tahıl ürünleri.

Meyve ve meyve suları,

B-12 vitamini yönünden zengin besinler şunları içerir:

Yumurtalar,

Kahvaltılık gevrekler gibi takviye edilmiş gıdalar,

Süt, peynir ve yoğurt,

Et ve kabuklu deniz ürünleri.

C vitamini yönünden zengin besinler şunları içerir:

Brokoli,

Narenciye ve meyve suları,

Çilekler,

Yeşil biberler,

Domates.

Çoğu yetişkin aşağıdaki vitaminlerin günlük diyet miktarlarına ihtiyaç duyar:

  • B-12 Vitamini – 2.4 mikrogram (mcg)
  • Folat veya folik asit – 400 mcg
  • C Vitamini – 75 ila 90 miligram

Hamile ve emziren kadınlar her vitaminden daha fazlasını gerektirebilir.

Bir Multivitamin Düşünün

Yediğiniz yiyeceklerden yeterli miktarda vitamin almaktan endişe ediyorsanız, doktorunuza bir multivitamin sizin için uygun olup olmadığını sorun. Çoğu insan yedikleri yiyeceklerden yeterli miktarda vitamin alır. Ancak diyetiniz kısıtlanırsa, bir multivitamin almak isteyebilirsiniz.

Sigara İçmek

Sigara içmek, C vitamini gibi besinlerin emilimini engeller, böylece vitamin eksikliği riskinizi artırabilir.

Eğer sigara içiyorsanız, çıkın. Sigara içmiyorsanız başlamayın. Kendi başınıza bırakmaya çalıştıysanız ve başarılı olamadıysanız, bırakmanıza yardımcı olacak stratejiler hakkında doktorunuzla konuşun.

Ölçülü Bir Şekilde Alkol Alımı

Alkol, vitamin eksikliği anemisine katkıda bulunabilir. Alkol içmeyi tercih ederseniz, ılımlı bir şekilde yapın. Sağlıklı yetişkinler için, ılımlı içme genellikle şöyle kabul edilir:

  • 65 yaş ve altı erkekler için günde iki içki
  • 65 yaşından büyük erkekler için günde bir içki
  • Her yaştan kadınlar için günde bir içki

Bir içki 12 ons (355 mililitre) bira, 5 ons (148 mililitre) şarap veya 1.5 ons (44 mililitre) 80 geçirmez damıtılmış içki.

Diğer Sağlık Blogu yazılarımız için tıklayın. Sağlık Blogu

Kategori: