Türk meze ve yemeklerinden zeytinyağlı barbunya pilaki kaç kalori? Kalori hesabını yap, kalorisi ne öğren, kalori hesaplaması sonucunda kalori değerlerini gör.

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Besin Değeri

Birim Seçiniz

  • Besin
  • 100 gr
  • Porsiyon (Orta)
  • Karbonhidrat (g)
  • 34.5665411943
  • 43.2081764929
  • Protein (g)
  • 12.0108444685
  • 15.0135555856
  • Yağ (g)
  • 16.7719463334
  • 20.9649329167
  • Lif (g)
  • 12.4965307327
  • 15.6206634159
  • Kolesterol (mg)
  • 0.0
  • 0.0
  • Sodyum (mg)
  • 239.046429229
  • 298.808036536
  • Potasyum (mg)
  • 872.351965087
  • 1090.43995636
  • Kalsiyum (mg)
  • 81.3323946408
  • 101.665493301
  • Vitamin A (iu)
  • 165.88355467
  • 207.354443337
  • Vitamin C (mg)
  • 8.66596291152
  • 10.8324536394
  • Demir
  • 4.1958443657
  • 5.24480545712

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Kaç Kalori?

Zeytinyağlı barbunya pilakinin 100 gramında 332 kalori bulunmaktadır. Zeytinyağlı barbunya pilakinin 1 porsiyonu (125 gr) 415 kalori, 1 çorba kaşığı (15 gr) 50 kaloridir. Zeytinyağlı barbunya pilakinin 100 gramı 34.57 gram karbonhidrat, 12.01 gram protein, 16.77 gram yağ, 12.5 gram lif içermektedir.

Fasulyenin farklı bir çeşidi olan barbunya, oldukça sevilen ve lezzetli bir besin kaynağı. Son derece sağlıklı olan bu gıda, tam bir lif deposu ve uzun süre tok tutuyor. Marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz ve fiyatı da uygun olan bu besini sulu yemeklerinizde kullanabilir, piyaz gibi farklı tariflerle sofralarınızda yer verebilirsiniz. Yapılan araştırmalar da bir bakliyat türü olan barbunyanın sağlık için faydalarını ortaya koyuyor. 

Barbunyanın Faydaları Nelerdir?

Protein ve lif açısından zengin bir besin olan barbunyanın kalp rahatsızlıklarından kansere, şekerden kolesterole kadar bir çok rahatsızlığa faydası bulunuyor. Uluslararası Biyolojik Makromoleküler Dergisi’nin araştırmalarına göre kanser hücrelerinin gelişiminin engellenmesine yardımcı olarak birçok kanser türüne karşı korunmada yarar sağlıyor. Özellikle belli bir yaştan sonra ortaya çıkan vücuttaki zararlı kolesterolü düşürmede de etkili. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre Amerika’daki ölümlerin büyük bir kısmının kalp rahatsızlıklarından kaynaklandığı biliniyor. Barbunyayı sık tüketenlerde kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski daha az. Düşük glisemik indeksi ve yüksek lif içeriği ile kan şekerini koruyarak şeker hastalığının önüne geçmeye yardımcı oluyor. Barbunya tüm bunların yanında hafıza için de oldukça faydalı. B1 vitamini sayesinde beyin hücrelerini destekliyor, hafızayı koruyor ve güçlendiriyor. Özellikle yaşlılık dönemlerinde ortaya çıkan alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Vücut için en gerekli kaynaklardan biri de demir. Özellikle regl döneminde kadınlarda demir eksikliği sıkça görülüyor. Barbunya bu eksikliğe karşı demir kaynağı olarak güçlü bir besin görevi görüyor. depolarını yeniliyor ve bu sayede enerji veriyor. Zengin bir protein kaynağı olmasıyla da dikkat çeken barbunya, kırmızı et yemeyen kişilerin tercih edebileceği bir gıda. Bol miktarda manganez içermesiyle de güçlü bir antioksidan diyebiliriz. Barbunya cilt için de oldukça faydalı. Cilde parlaklık ve canlılık veriyor, tırnakları besliyor, erken yaşlanmayı geciktirerek kırışıklığın önüne geçiyor. Böbrekler için de faydası olan barbunya kum ve taşın dökülmesine yardımcı oluyor. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği bu besin maddesi kasların daha güçlü olmasını sağlıyor. 

Barbunya Nasıl Saklanır?

Barbunya saklanırken sıcak ve nemli olmayan, temiz ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerekiyor. Eğer nemli bir ortamda kalırsa küflenme ya da kurtlanma gibi olumsuz durumlar gözlenebiliyor. Barbunyanın muhafaza edildiği kabın malzemesi de önemli. Diğer bakliyatlarda olduğu gibi barbunyanın da mümkün olduğunca cam kavanozda saklanması gerekiyor. Kavanoz kapağının sıkıca kapatılarak hava alması engellenmeli. Ayda 2 defa kapağı açıp birkaç saat havalandırmak böceklenme ihtimaline karşı etkili bir yöntem diyebiliriz. Barbunyayı sakladığınız kabın nem alıp almadığını içine bir miktar kaya tuzu atarak kontrol edilebilirsiniz. 

Saklamak için bir diğer yöntem ise haşlayıp derin dondurucuda muhafaza etmek. Bunun için ağzı sıkıca kapanabilen buzdolabı poşetlerine haşlayıp soğutmuş olduğunuz barbunyaları koyabilirsiniz. Bu işlemi yaparken tüm barbunyayı tek bir poşet yerine birer porsiyonluk olarak ayrı ayrı poşetlere koymanız daha faydalı bir yöntem. Haşlanırken sadece suyla haşlamak yeterli olabileceği gibi domates ile birlikte hafifçe pişirilerek saklanması da alternatif olarak kullanılabiliyor. Hiç bir işlem yapmadan öylece koyup saklamak da tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Tüm bu saklama koşullarında uzun süre muhafaza için en kritik nokta saklanılan kabın kesinlikle hava almaması. 

Barbunya Nasıl Yetiştirilir?

Türkiye’de üretilen tahıllar arasında yer alan barbunya, uygun koşullar sağlandığında verimliliği artıyor. En fazla Ege bölgesinde yetiştiriliyor. Barbunya yetiştiriciliğinde güzel sonuç alabilmek için tohumun kaliteli ve iri olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ekim yapılacak toprağın da titizlikle incelenmesi kaliteli ürün almak için önemli. Eğer sera ortamında yetiştirilecekse her mevsim tohum dikimi yapılabiliyor. Soğuk iklime sahip bölgelerde don tehlikesine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Böyle bir iklimde tohum ekiminin ilkbahar mevsiminde yapılması daha uygun. Barbunya tohumunun ekilmesi için önceden toprağın havalandırılması ve yeterli nem oranının sağlanması da önemli. Havalandırma işleminin ardından tohum 5 cm kadar derinlikte sıralar halinde ekiliyor ve üzeri toprakla kapatılıyor. Barbunya çıkana kadar toprağın nemli kalması sağlanıyor. Çimlenme başladığı zaman barbunyanın sağlıklı çıkması için gübre takviyesi yapılıyor. Ürün çimlendikten sonra toplanma zamanına kadar toprağın nem oranı kontrol edilerek gerektiğinde sulama yapılıyor. Dikimden sonra fide çıktığında belirli aralıklarla üç defa toprak çapalanıyor. Bu işlem sayesinde barbunyanın daha yumuşak bir toprakta büyümesi sağlanıyor. Daha kaliteli bir ortam için etrafındaki zararlı otlar temizleniyor. Ürün olgunlaştıktan sonra hasadın yapılma tarihi de ekildiği tarihe göre değişiklik gösteriyor. İlkbahar başlangıcında ekilmiş olan ürünün hasadı ağustos ayında başlıyor ve sonbahar zamanına kadar barbunya bitkisinden hasat alınıyor. Hasat yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise ürünün zamanında toplanması. Barbunya ne kadar sık toplanırsa o kadar fazla ürün veriyor. Sık toplanan barbunya sürekli yeni ürün çıkarıyor. Hasat için tohum seçimi de önemli. Ekilecek alana göre tarla için olan ve yumuşak toprak için olan türde tohumlar seçiliyor. Bir sonraki yıl tekrar ekilmek için en iri olan barbunya toplanmayarak tohumluk için bekletiliyor. 

Barbunya Nelerle İyi Gider?

Lezzetli ve faydalı bir besin olan barbunyanın yanında tercih edilebilecek çok çeşitli yemekler bulunuyor. Daha çok ılık ve soğuk meze olarak tüketilen bu yemeğin yanına en çok yakışan lezzet pirinç pilavı diyebiliriz. Kuru fasulye familyasından olan barbunya pilavla birlikte oldukça doyurucu bir ikili oluyor. Pirinç tüketmeyi istemiyorsanız bulgur pilavı da tercih edilebilirsiniz. Barbunyanın yanında uyumlu olabilecek bir diğer lezzet de mevsim salata. Mevsim sebzeleriyle hazırlanacak bol limonlu bir salata barbunya ve pilav ikilisinin yanına yakışacak lezzetli bir alternatif. Salatanın yerine cacık da tüketebilirsiniz. Etli barbunya yemeğini tercih edenler için ikinci bir lezzet olarak makarna oldukça uygun oluyor. Sevdiğiniz makarna çeşitlerinden birini seçerek barbunya ile birlikte servis edebilirsiniz. Patates püresini de ek lezzet olarak barbunyanın yanında tercih edenler var. Dilerseniz ikinci bir yemek olmadan sadece yoğurtla bile tüketebilirsiniz. Bu haliyle de oldukça doyurucu ve besleyici oluyor. 

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Barbunyayı etli, sebzeli ya da sade olarak farklı şekillerde pişirebilirsiniz. Kuru fasulye gibi barbunyayı da pişirmeden önce 10 dakika orta ateşte haşlayın. Yumuşayıp gazı çıktıktan sonra ocaktan alarak süzün. Yemek yapacağınız tencerede yarım çay bardağı zeytinyağı ile birlikte doğranmış kuru soğanı ve 2 diş doğranmış sarımsağı kavurun. Sebzeli tarif tercih edecekseniz havuç ve patatesleri doğrayın. Etli tercih edecekseniz ayrı bir kabın içerisinde etleri pişene kadar kavurun. Soğan ve sarımsağın üzerine tercihinize göre kavurduğunuz etleri ya da doğradığınız sebzeleri ilave edin. 1 adet rendelenmiş domates ve 1 tatlı kaşığı domates salçası ekleyin. Malzemeler birbirine karışıncaya kadar 1-2 defa karıştırın. Ardından kenarda beklettiğiniz haşlanmış barbunyaları ilave edin. 1 çay kaşığı tuz ve arzu ederseniz tat vermesi için 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Son olarak sıcak suyunu da ekleyerek iyice yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Piştikten sonra üzerini maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Soğuk zeytinyağlı meze olarak da tercih edebileceğiniz barbunya limon sıkılarak tüketildiğinde daha lezzetli oluyor. Etli yapacağınız barbunyayı sıcak olarak servis etmeniz daha uygunken sebzeli barbunyayı ılık ya da soğuk olarak tercih edebilirsiniz. 

Barbunya Yerine Ne Kullanılabilir?

Bakliyat çeşitlerinden biri olan barbunyadan alacağınız besin öğeleri benzer olan farklı bakliyatlardan da sağlanabiliyor. Lif ve protein açısından oldukça güçlü olan bu besin vücudun et ihtiyacını da alternatif olarak karşılıyor. Bu nedenle kırmızı et, farklı lezzette olsa bile barbunya ile benzer besin değerine sahip olması sebebiyle tercih edilebiliyor. Benzer bir bakliyat çeşidi olarak kuru fasulye de barbunya bulunmadığı hallerde kullanılabiliyor. Sağladığı besin değerleri hemen hemen aynı. Barbunyaya alternatif olan bir diğer besin de nohut. Kuru baklagil çeşitlerinden biri olan nohut da yüksek lif içeriği ile barbunya yerine tercih edilebiliyor. Sağladığı protein sayesinde oldukça faydalı olan bir diğer besin ise mercimek. Haşlanmış mercimek de tıpkı barbunya gibi protein deposu. Bu yönüyle ikinci bir seçenek olarak tüketilebiliyor. 

Etiketler: