Son yıllarda oldukça popülerleşen ve hakkında Vegan beslenme sağlıklı mı? Tartışmaları çıkaran vegan beslenme, kimi gruplar tarafından benimsenirken kimi gruplar tarafından da yaratılışa aykırı bir beslenme şekli oldupu düşüncesiyle vegan beslenmeyi reddetmektedir. Yaşanan görüş ayrılıkları insanların vegan beslenmeye olan meraklarını arttırarak bilgilere vegan beslenme hakkında Vegan beslenme nedir? Vegan beslenme sağlığa zararlı mı? Gibi birçok soru yöneltmesine neden olmaktadır.

Vegan Beslenme Nedir?

Son yıllarda oldukça benimsenen ve popülerleşen Vegan beslenme nedir? Vegan beslenme, hayvan kaynaklı ve hayvan kullanımıyla elde edilen besin değeri bulunan ürünlerin tüketimini reddeden beslenme şeklidir.

Vegan Beslenme Sağlıklı Mı?

Son yıllarda oldukça benimsenen ve popüler beslenme şekilleri listesinde ilk sıralara yerleşen veganlık hakkında en sık sorulan sorulardan biri de Vegan olmak sağlıklı mı? Vegan beslenmeyle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda vegan beslenen insanların vegan beslenmeyen insanlara %25 oranla daha az kalp hastalıklarına yakalandıkları ve tip2 diyabete yakalanma olasılıkların da iki kat daha az olduğu görülmüştür. Vegan beslenmenin faydaları olduğu kadar vegan beslenme sırasında fazla tüketilen beyaz un ve rafine ürünler sağlığa zararlı sonuçlara sebep olabilmektedir.

Vegan Beslenmenin Zararları

Vegan beslenmeyi yeni keşfedenlerin ilk sorduğu sorulardan biri Vegan beslenmenin zararları var mıdır? Vegan beslenmenin zararlı şu şekilde olabilmektedir:

  • Vegan beslenme içerisinde kişi hayvan kaynaklı ve hayvan kullanımı ile elde edilmiş gıdaların sunduğu birçok protein, mineral ve vitamini tam oranıyla alamayabilmektedir.
  • Yetersiz protein, vitamin ve mineral alımı uzun sürede kişide anemi, halsizlik, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve doku onarımı ve yenilenmesinde yavaşlamaya neden olabilmektedir.
  • Vegan beslenme şeklinde alınan gıdalardaki B12 vitamini oranı hayvansal gıdalardan alınan B12 vitamininden düşük olduğu için anemi ve sinir sisteminde problemlere sebep olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için yapay yollarla B12 vitamini alınmalıdır.
  • Kemik gelişimini destekleyen ve sağlayan kalsiyum hayvansal gıdalarda yüksek miktarda olduğu için Vegan olmak sağlıklı mı? Vegan beslenen kişi beslenmesine dikkat etmezse kalsiyum oranı düşük kalabilir ve kemik sağlığı sorunları yaşayabilir.

    Kategori:

    Etiketler:

    ,