Leziz Türk pilavlarından bulgur pilavı kaç kalori? Kalori hesabını yap, kalorisi ne öğren, kalori hesaplaması sonucunda kalori değerlerini gör.
Bulgur Pilavı Besin Değeri
Birim Seçiniz
- Besin
- 100 gr
- Porsiyon (Orta)
- Karbonhidrat (g)
- 18.1870037927
- 23.6431049305
- Protein (g)
- 2.77560050569
- 3.6082806574
- Yağ (g)
- 3.38621997472
- 4.40208596714
- Lif (g)
- 2.97610619469
- 3.8689380531
- Kolesterol (mg)
- 0.0
- 0.0
- Sodyum (mg)
- 5.801517067
- 7.5419721871
- Potasyum (mg)
- 241.754740834
- 314.281163084
- Kalsiyum (mg)
- 20.7383059418
- 26.9597977243
- Vitamin A (iu)
- 221.670037927
- 288.171049305
- Vitamin C (mg)
- 49.793539823
- 64.7316017699
- Demir
- 1.40533501896
- 1.82693552465
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur pilavının 100 gramında 114 kalori bulunmaktadır. Bulgur pilavının 1 porsiyonu ( 130 gr) 149 kaloridir. 1 silme çorba kaşığı (10 gr) bulgur pilavı 11 kaloridir. Bulgur pilavının 100 gramı 18.19 gram karbonhidrat, 2.78 gram protein, 3.39 gram yağ, 2.98 gram lif içermektedir.
Bulgur en faydalı tahıl gruplarının başında geliyor. Türk mutfağının başlıca besin kaynaklarından biri olan bulgur pilavdan köfteye, çorbadan salataya her türlü yemeğin yapımında kullanılıyor. Karbonhidrat kaynaklarından biri olan buğday çeşitli işlemlerden geçerek bulgur halini alıyor ve ince, pilavlık, esmer, beyaz gibi farklı çeşitleri bulunuyor.
Bulgurun faydaları neler?
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez besinlerinden olan bulgur protein, mineral, lif ve posa açısından oldukça zengin. En önemli faydalarından biri yüksek karbonhidrat değeri sayesinde enerji verici özelliğe sahip olması. İçeriğinde bulunan lif uzun süre tokluk sağlamasının yanı sıra bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına da destek oluyor.
Yapısındaki B1 vitamini sayesinde sinir ve sindirim sistemini güçlendiren bulgur, içerisinde bulunan folik asitten ötürü de hamilelik döneminde anne adaylarının ve gelişim çağındaki çocukların düzenli şekilde beslenmelerinde yer vermesi gereken besinlerden. Bulgurun bir diğer faydası ise kan şekerini dengelemesi. Kötü kolesterolün yükselmesini engelleyen bu besin düzenli tüketildiği takdirde damar sağlığı açısından da olumlu etki gösteriyor. Böylece kalp krizi, beyin kanaması gibi damar hastalıkları riskini azaltıyor. Bulgurun en dikkat çekici olumlu özelliklerinden biri de doymamış yağ oranına sahip olduğundan kilo artışına yol açmaması.
Bulgurun tarihçesi
Ülkemizin güneyinde ve doğusunda sıklıkla kullanılan bulgurun tarihi milattan öncesine dayanıyor. Bilinen ilk taneli yiyecekler arasında yer alan bulgur, Moğol imparatoru Cengiz Han’ın ordu erzakları arasında yer alırdı. Antik çağlarda Hititler, Babiller ve İsrailoğulları da yemeklerinde buğday kullanırdı.
Çin imparatoru Shennong da buğdayı beş kutsal bitki arasında sayıyordu. Mısırlıların ve Doğu Akdeniz’de yaşayan bazı uygarlıkların M.Ö. 1000 yılında buğday kullandıkları biliniyor. Anadolu ve Mezopotamya topraklarında doğan bulgur Araplar ve Ermeniler tarafından altın olarak adlandırılırdı. Günümüzde bulgur olarak adlandırılan besine antik çağlarda boulgur, burghul, burghoul, balgour gibi isimlerle bilinirdi.
Bulgur nasıl yetiştirilir?
Bulgurun ana malzemesi çoğumuzun bildiği üzere buğday. Her türlü iklim ve toprak koşullarına uygun oluşundan ötürü bulgur dünyanın her yerinde yetişebiliyor. Genellikle ılık ve serin hava koşularını seven bu besin çimlenme ve kardeşlenme dönemlerinde yüksek sıcaklıktan hoşlanmıyor. Buğdayın iki yetiştirme tekniği bulunuyor. Yetiştirilme ortamının kuru ya da sulu olmasına göre yetiştirilme teknikleri de değişiyor. Kuru koşullarda buğday-nadas-buğday olarak gelişen süreç, sulu koşullarda buğday-ikinci ürün-sebze olarak ilerliyor.
Buğday ekimi genellikle 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. Daha sonra gübreleme ve sulama işlemlerine geçiliyor. En fazla su ihtiyacı duyduğu dönemler sapa kalkma, başaklanma ve süt olum zamanları olarak sıralanabilir. Bulgur, buğdayın kaynayıp kurutulduktan sonra kabuklarının soyulmasıyla elde ediliyor. Fabrikalarda büyük kazanlarda kaynatılan buğdaylar kabukları soyularak serim alanına getiriliyor ve güneşte kurutuluyor. Tam kuruma sağlandıktan sonra toplanarak pişirmeye hazır hale geliyor.
Bulgur hangi mevsimde yenir?
Bulgur her mevsim tüketilebilen bir bakliyat. Uzun saklama koşulları sayesinde her mevsim evinizde muhafaza edebileceğiniz bu besin uygun şartlarda 1-2 yıl kadar saklanabiliyor. Mutfaklarda önemli bir rol üstlenen bulgur, mevsimine göre farklı tariflerde kullanılabilen besinlerden. Kış mevsiminde daha çok pilav ve köftelerde kullanılırken havaların daha sıcak olduğu zamanlarda salata ve soğuk mezelerde rastlanıyor.
Bulgur aynı zamanda sağlıklı beslenme ve diyet programları için en ideal besinlerin başında geliyor. Üstelik doyurucu, vitamin değerleri açısından zengin ve miktara dikkat edildiği takdirde kilo yapmayan bir besin olduğu için haftada birkaç gün tüketilmesi uygun olan bulgurun bir bardağının kalorisi esmer pirinçten bile daha düşük.
Bulgur seçerken nelere dikkat edilmeli?
Her besinde olduğu gibi bulguru seçerken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle paketlenmiş bulgurun nasıl yetiştiğini, hangi işlemlerden geçtiğini ve onaylanmış bir ürün olup olmadığına dikkat edilmeli. Bu yüzden satın alınacak ürünün etiketi iyice okunup incelenmeli.
Satılan bulgurun parlak sarı renkte olmasından birçok işlemden geçtiği, dolayısıyla besin değerlerinin düşük olduğu anlamı çıkarılabilir. Bu yüzden bulgur seçerken doğal rengine en yakın, kehribar rengine benzeyenleri tercih etmelisiniz. Kısaca bulgurun rengi ne kadar parlak ve açıksa soyulma işlemi o kadar fazla yapılmış demektir. Ayrıca sağlık ve hijyen bakımından açıkta satılan bulgurların yerine denetlenmiş ve ambalajlı paketlerde satılanlara yönelmelisiniz.
Bulgur nasıl saklanır?
Bulgur çuvallarda, bez torbalarda ve cam kavanozlarda saklanabiliyor. Güneş görmeyen bir yerde, serin ve rutubetsiz ortamlarda uzun süre dayanan bulgurun bozulmaması için sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutulması, direkt güneş gören yerlerde ya da kalorifere yakın bölgelerde saklanmaması gerekiyor.
Bulgur çuval ya da bez bir torbada muhafaza edilecekse içerisine bir tutam tuz atılması daha uzun süre dayanmasını sağlıyor. Çünkü tuz bulgurun böceklenmesini ve kurtlanmasını önlüyor. Ambalajlı paketler açılmadığı takdirde paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar saklanabiliyor. Satın alınan paketlerin yırtık olmaması ve iyi vakumlanmış olması gerekiyor. İyi kurutulmamış bulgur kısa sürede bozulup böceklendiğinden güvenilir markaların ürünlerini almaya özen göstermek de oldukça önemli.
Bulgur nasıl pişirilir?
Bulgurun ince ve pilavlık olmak üzere farklı iki çeşidi bulunuyor. Yörelere göre farklı yemeklerin içinde değerlendirilen bulgurun farklı birçok pişirme yöntemi var. En çok tercih edilen bulgur yemekleri arasında bulgur pilavı, kısır, içli köfte ve mercimek köftesi sayılabilir. Bulgur pilavı yapılırken ince doğranmış soğan ve sivri biber önce yağda kavruluyor. Üzerine bir adet domatesin rendesi eklenerek kavurmaya devam ediliyor. Daha sonra iyice yıkanmış bulgurlar eklenerek üzerine sıcak su dökülüyor. Pilav suyunu çektiğinde altı kapatılarak dinlenmeye bırakılıyor.
Kısır ve mercimek köftesi yaparkense ince bulgur kullanılıyor. İnce bulgur, üzerine sıcak su eklenerek şişene kadar kapalı bir kapta bekletildikten sonra içerisine gerekli malzemeler eklenerek servise hazır hale geliyor. İçli köftenin yapımı ise yöreden yöreye değişiyor. Bazı yörelerde haşlanırken bazı yörelerde kızartma yöntemi tercih ediliyor.
Bulgur nelerle iyi gider?
Sofralarda baş köşede yerini alan bulgur birçok besinle beraber tüketilebiliyor. Tek başına da oldukça doyurucu olan bulgur pilavının yanında sıklıkla cacık ya da turşu tercih ediliyor. Pek çok zeytinyağlı çeşidi de yine bulgur pilavının yanına yakışıyor. Zeytinyağlı fasulye bulgur pilavının yanına en çok yakışan yemeklerden biri. Ayrıca bulgur pilavı etli nohut ve kuru fasulyeyle birlikte de servis edilebilir.
Bulgur yemeklerin sadece yanında değil, içinde kullanıldığında da başka lezzetlerle uyum gösteriyor. Örneğin yeşil mercimekli bulgur pilavı hem doyurucu hem de çok lezzetli oluyor. Yeşil mercimeğin yanı sıra bulgur pilavınızın içine tercihinize göre patlıcan, tavuk gibi besinler de ekleyebilirsiniz. Mercimek köftesi, kısır gibi ara öğünlerse yeşilliklerle beraber tüketildiğinde hem sağlıklı hem doyurucu bir öğün olacaktır.
Bulgur yerine ne kullanılabilir?
Her ne kadar bulgurdaki lif miktarı daha fazla olsa da sevmeyenler ya da alternatif arayanlar için kinoa sağlıklı ve besleyici seçenekler arasında yer alıyor. Yüksek tansiyona ve kansızlığa iyi gelen kinoa kalsiyum ve protein açısından oldukça zengin. Kolestrol içermiyor, yağ oranı düşük, sindirimi kolay ve bir hayli besleyici. Aynı zamanda iyi bir antioksidan deposu olan kinoa cilde iyi geliyor ve yaşlanma etkilerini geciktiriyor.
Bulgurla yaptığınız hemen hemen her yemeği kinoa ile de kolaylıkla yapabilirsiniz. Kısır yaparken, dolma içinde ya da köftelerde bulgur yerine kinoa kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kinoayı omlet, çorba ve salata tariflerinize dahil ederek sağlıklı ve fit öğünler meydana getirebilirsiniz.