Kalori Hesabı
"ne yersen elinle, o gelir seninle.."

Simit Vegan mı?

Simit Vegan mı?

Veganlar, et, yumurta, süt ürünleri ve diğer hayvansal kaynaklı gıdalar veya katkı maddeleri dahil olmak üzere hayvanlardan gelen ürünlerden kaçınırlar. Peki simit vegan mı?

Bununla birlikte, hangi yiyeceklerin vegan olduğu, özellikle hemen fark edilemeyen bileşenler içerebilen fırınlanmış ürünler her zaman net değildir.

Simit, sadeden tatlıya ve tuzluya kadar çeşitli tatlarda sunulan, popüler, çörek şeklinde ekmeklerdir. Ayrıca, neredeyse sonsuz sayıda malzeme ile doldurulabilirler.

Bu makale, bir simitin vegan olup olmadığının nasıl belirleneceğini açıklamaktadır.

Simit Vegan Mıdır?

Temel simit vegandır ve un, su, maya, şeker, tuz ve bazen bitkisel katı yağdan yapılır.

Yine de bazıları yumurta, süt, bal veya L-sistein gibi vegan olmayan bileşenleri içerir.

Simitlerinizin vegan olduğundan emin olmak için, onları kendiniz yapın veya vegan sertifikası için paketi veya vegan olmayan ürünler için içerik listesini kontrol edin.

Genel olarak, ayrıntılara biraz dikkat ederek vegan bir diyetle en sevdiğiniz sabah veya öğle yemeği simitinin tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz.

Vegan ve vegan olmayan simitler

Simit, çörek şeklinde basit, mayalı bir hamurdan yapılır. Kaynatılır, kurutulur ve ardından fırında bitirilir.

İçindekilere ve dolgulara bağlı olarak, bir simit vegan olabilir veya olmayabilir.

Normal simit vegan

Basit bir simit, aşağıdaki vegan bileşenlerini içerir:

Un. Buğday unu yaygın olarak kullanılır, bu da güçlü, yapışkan bir hamur ve yoğun, çiğnenebilir bir doku sağlar.
Maya. Bu bileşen hamurdaki şekeri fermente ederek karbondioksiti serbest bırakır ve hamurun kabarmasını sağlar.
Tuz. Bu mineral, glüten ipliklerini sertleştirmeye, mayayı düzenlemeye ve lezzet katmaya yardımcı olur.
Sıvı. Geleneksel olarak, nem oluşturmak ve malzemeleri birbirine bağlamak için yalnızca su kullanılır.
Tatlandırıcı. Bu sade şeker, arpa maltı şurubu, melas, mısır şurubu veya malt özü olabilir.
Yağ. Bazı tarifler, bitmiş simitin kırıntısını arttırmak için bitkisel yağ veya katı yağ gerektirir.
Vegan simit tarifleri, meyveler, tohumlar, tahıllar, kuruyemişler, sebzeler, meyveler, otlar ve baharatlar gibi lezzet, renk ve doku eklemek için ek bileşenler gerektirebilir.

Bir simiti vegan olmayan yapan nedir?

Bazı simit tarifleri veya mağazadan satın alınan ürünler, aşağıdakiler dahil vegan olmayan malzemeleri içerebilir:

Bal. Bazı tariflerde şeker veya malt yerine bal veya bal tozu kullanılır. Bazı veganlar bal yerken, çoğu yemez.
Yumurtalar. Bunlar bazen hamura lezzet ve renk için eklenir ve bir simit biraz parlaklık vermek için cilalamak için kullanılabilir.
Süt. Bazı tariflerde su yerine süt kullanılır.
L-sistein. Bu amino asit ve hamur yumuşatıcı bazen ticari simit ürünlerinde kullanılır. Genellikle insan saçından veya kümes hayvanlarının tüylerinden elde edilir. Ancak vegan üretim yöntemleri de var.
Ek olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok simit dolgusu veya sos vegan olarak kabul edilmez:

Süt ürünleri: krem ​​peynir, sert peynir, krem ​​şanti vb.
Etler: sığır eti, jambon, hindi, tavuk vb.
Balık: füme somon, konserve ton balığı, havyar vb.
Yumurtalar: hollandaise veya mayonez gibi soslar dahil
Esasen, bir hayvandan elde edilen herhangi bir bileşen, bir simit veganlar için uygun değildir.

Simitinizin vegan olduğundan nasıl emin olunur?

Simitlerinizin vegan dostu olmasını sağlamanın birkaç yolu vardır; bunları kendiniz yapmak, içerik etiketini kontrol etmek ve vegan sertifikası aramak dahil.

Kendi simitlerinizi yapın

Simit tariflerinin çoğu vegan dostudur ve bunları kendiniz yaparak, içinde ne olduğunu tam olarak kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca, sayısız vegan içerik, simitlerinize lezzet ve çeşitlilik katabilir.

Temel bir hamur tarifi, tohumlar, kuruyemişler, soğanlar, sarımsak, baharatlar, taze veya kuru otlar ve çavdar ve yulaf gibi tahıllar eklenerek geliştirilebilir.

Vegan soslar vegan krem ​​peynir, fındık ezmesi, vegan köftesi, et ikameleri, tofu, avokado, humus, yapraklı yeşillikler, sebzeler, meyveler ve diğer meyveleri içerir.

Etiketi okuyun

Mağazadan simit alıyorsanız, vegan olmayan ürünler için içerik listesine bakın.

Dikkat edilmesi gereken en önemlileri yumurta, bal, bal tozu, L-sistein, süt ve kazein, laktoz ve peynir altı suyu gibi süt ürünleridir.

L-sistein, isim veya E920 numarası ile etiketlenmelidir. Ancak kaynağın vegan olup olmadığı etiketten anlaşılmayabilir (6, 7).

Belirli bir marka hakkında şüpheniz varsa, ürünün vegan durumunu doğrulamak için üreticiyle iletişime geçin.

Vegan sertifikasını kontrol edin

Çoğu ülke, vegan ürünlerin etiketlenmesini kanunen düzenlemez.

Yine de, Sertifikalı Vegan gibi birçok bağımsız kuruluş, ürünlerin vegan sertifikası sunmaktadır.

Böyle bir sertifikaya sahip bir simit bulursanız, beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığını görmek için o kuruluşun gereksinimlerini kontrol etmek iyi bir fikirdir.

Bu şekilde etiketlenmemiş olmasına rağmen bir ürünün vegan olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, ürünün sizin için doğru olup olmadığına karar verirken içerik listesini kontrol etmek yine de iyi bir fikirdir.

Simitlerinizi evde yaparak veya vegan sertifikası için etiketi ve vegan olmayan ürünler için içerik listesini kontrol ederek vegan olduğundan emin olabilirsiniz. Şüphe duyduğunuzda, ürünün sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için üreticiyle iletişime geçin.

İlgili Konular Haribo Vegan Mı? İncir Vegan mı? Oses Çiğköfte Vegan Mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir