Gut hastalığı, tüm insanları etkileyebilen bir sağlık problemidir. Yaygın ve karmaşık bir eklem iltihabı olan bu hastalık sonucunda gut hastalığı diyeti nedir, nasıl yapılır? Sorusu ile beslenme alışkanlığınızı düzenlemeniz gerekir. Çünkü kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine bağlı olarak eklemlerin içindeki ve çevresinde iltihaplanma meydana gelir. Sağlıklı bir insan için kandaki ürik asit seviyesi 3,5 ve 6 mg arası olması kabul edilmektedir. Bu seviye artış gösterdiğinde eklemlerde ani ve şiddetli ağrı atakları, kızarıklıklar, şişlik, hassasiyetler en bilinen şikayetlerdir. Baş gösteren semptomların kötüleştiği ya da alevlenme olarak bilinen zamanlarda ise gut atakları başlar. Gut atakları çok ani bir şekilde meydana gelir. Çoğunlukla ayak baş parmakta yanma hissi oluşur. Sıcaklık ve şişlik ile birlikte üzerinize örttüğünüz çarşaf dahi size ağır gelmeye başlar. Hastalığın tam bir tedavisi yoktur. İlaçlar ve diyetler ile atakların oluşması engellenir.

Gut rahatsızlığının faktörleri arasında hipertansiyon, obezite ve kardiyovasküler görülmektedir. Gut hastalığının erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kadınlarda ise bu durum daha çok menopoz sonrası duyarlı bir hale gelir. Gut hastalığına sahip olanların, günlük yaşamın birçok yönünü etkilemektedir. Kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğu kanıtlanmıştır. Uygulayacağını diyet programı ile aşırı kilo veya obez hastalarının da kilo vermesine yardımcı olunabilir. Yapılan diyet programları ile özellikle gut alevlenmeleri önlenir. Ki hastaların en çok şikayet noktalarından biridir. Ayrıca yapılacak olan diyetler ile gut ataklarına karşı da korunmuş olursunuz.

Gut Diyeti Nasıl Olur?

Gut rahatsızlığı yaşayan hastaların uygulayacakları diyet programlarında ağırlıklı olarak sebze, meyve, tahıl, kuruyemiş ve bakla tüketmesi gerekir. Ancak diyete başlamadan önce ve mutlaka diyetisyene ya da bir hekime danışmalısınız. Çünkü gut hastalığı vücutta çok fazla ürik asidin bulunmasından kaynaklıdır. Ürik asit ise tüketilen yiyeceklerdeki pürinlerin parçalanması ile oluşur. Aslında ürik asit kanda çözünerek, böbrek aracılığı ile idrarla beraber dışarı atılır. İşte bu ürik asit atılmadığında eklemler, sıvılarda ve dokularda birikir. Ürik asitler kristallerini oluşturmaya başlar. Bu da iltihaplanma daha sonra da şişmeye neden olur.

Gut hastalığına karşı uygulanacak diyette; karaciğer, böbrek gibi sakatatlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Kırmızı ve tavuk eti sınırlı miktarda, deniz ürünlerini ise daha fazla tüketebilirsiniz. Kırmızı ve tavuk eti günlük miktar olarak 69 gr, haftalık ise 150 gr geçilmemelidir. Nohut, mantar, kuru fasulye, ıspanak gibi gıdaların da yine sınırlı tüketilmesi önerilir. Gut hastalığı diyeti nedir, nasıl yapılır? Sorusu karşısında yalnızca gut değil diğer diyetlerde de yağlı etler, tam yağlı süt ve süt ürünleri, fazla yağlı tatlılar, alkol ürünleri ürik asidin dışarı atımını engellediği için vücut aşırı sıvı kaybetmesine neden olur. Meyve şekeri içeren gıdalardan da uzak durulmalıdır.

Etiketler:

,