Böbrek diyeti sodyum, fosfor ve potasyumu kesmek için tasarlanmıştır. Bu yazımızda böbrek sağlığı için en iyi gıdalar nelerdir bunu işledik. Böbrek diyeti hakkında bilgiler vereceğiz.
Vücudunuz yemek yediğinizde ve içtiğinizde, vücudunuzun düzgün çalışması için gereken besinleri emer. Vücudunuzun ihtiyaç duymadığı besin ve minerallerin çoğu kanınızdan böbreklerinize taşınır. Böbrekleriniz bu fazla besinleri süzer ve idrar yapar. Ancak böbrek hastalığınız varsa, bazı besinler birikebilir ve böbreğinize zarar vererek daha fazla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Böbrek diyeti, böbrek fonksiyonunuz azaldıkça giderek daha kısıtlayıcı hale gelen bir diyettir. Tuzunuzu ve yediğiniz protein miktarını sınırlamanız ile başlar. Tam bir böbrek diyeti, ileri veya son dönem böbrek hastalığı olan ve diyalize ihtiyacı olan veya böbrekleri geçici olarak hasar gördüğünde ve zamanla iyileşebilecek kişiler için tasarlanmıştır.
Genel olarak, düzenli olarak egzersiz yaparken bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar ve orta miktarda protein yemek ve altta yatan tıbbi durumları ele almak, böbreklerinizin düzgün çalışmasını sağlamanın en iyi yoludur. Ancak böbrek hastalığınız varsa, böbrek diyeti hastalığı ilerlemeden ve kötüleşmeden önce yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Kayıtlı diyetisyen Susan Meyer, MS, RD , böbrek diyetinde hangi gıdaların sizin için iyi olduğunu ve hangi gıdalardan tamamen kaçınmanız gerektiğini paylaşıyor.
Böbrek Diyeti Nedir?
Böbrek hastalığı , zamanla kötüleşen ilerleyici bir hastalıktır.
Meyer, “Böbreklerinizin bozulmasıyla başlamazsınız” diyor. “Böbrekleriniz zamanla başarısız oluyor, bu yüzden bu süreyi mümkün olduğunca uzatmak için, sahip olduğunuz böbrek fonksiyonunu korumak için diyetinizi ayarlamaya başlamalısınız.”
Böbrek diyeti, kan şekeri seviyenizi ve kan basıncınızı yönetmenize ve kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olmak için genellikle diyabetik ve/veya kalp-sağlıklı bir diyetle birleştirilir. Böbrek hastalığı her zaman boşlukta olmaz; daha ziyade, diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer durumların yanında olabilir. Her durumu ele almaya yardımcı olan bir diyete odaklanarak böbrek fonksiyonunuzu uzatma şansınızı artırırsınız. Kayıtlı bir diyetisyen, iyileştirmeye veya uzatmaya çalıştığınız durumu en iyi şekilde karşılamak için diyet kararlarını koordine etmenize yardımcı olabilir.
Böbrek diyetinin başlarında, öğün porsiyonlarınızı en aza indirmeye ve yediğiniz miktarı azaltmaya odaklanmak isteyeceksiniz. Bu, varsa diyabet ve kalp hastalığına yardımcı olabilir.
Meyer, “Üç pirzola yemeyi bırakıp onun yerine bir tane yiyebilirsiniz” diyor. “Haftada yarım düzine yumurta yerine sadece iki ya da üç tane yumurtanız var.”
Ve işler ilerledikçe, böbrek fonksiyonunuzu doğrudan etkileyen belirli yiyecekleri kesmeye başlarsınız.
Meyer, “Böbrek diyeti, böbrekleri %5 çalışan veya hiç çalışmayan biri içindir” diyor. “Biraz zor olabilir çünkü insanlar yemekten hoşlandıkları her şeyi yiyemeyeceklerini duymaktan hoşlanmazlar.”
Böbrek sağlığı için en iyi besinler
Böbrek diyeti büyük ölçüde böbreklerinize iyi hizmet etmeyen yiyecekleri kesmekle ilgilidir. Ancak sebze, meyve ve protein gibi daha küçük dozlarda yenildiğinde sizin için iyi olan bazı yiyecekler vardır. Odaklanmak istediğiniz ana şey, genel sağlıklı beslenmenize katkıda bulunan yiyeceklerdir.
kırmızı dolmalık biber
Kırmızı dolmalık biber, çeşitli vitaminler, antioksidanlar ve lif için iyi bir kaynaktır. Potasyum, fosfor ve sodyum bakımından düşüktürler, bu nedenle böbrek hastalığınız gelişse bile bunları yemeye devam edebilirsiniz.
Meyer, “Günde 1/2 fincan için ve bunları terbiyeli etler, makarna yemekleri, güveçlerle yemeyi deneyin ya da yeşil salatalarda, ton balığı veya tavuk salatalarında, soğuk makarna salatalarında veya dip soslu atıştırmalık yiyeceklerde çiğ olarak yemeyi deneyin” diyor Meyer.
çilek
Meyveler kalori ve şeker bakımından düşük ve lif bakımından yüksektir. Ayrıca, sodyum, fosfor ve potasyum açısından doğal olarak düşük olmakla birlikte, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler. Meyer, diyetinize günde bir 1/2 fincan eklemenizi önerir.
Meyer, “Meyveler atıştırmalık olarak, salataların bir parçası olarak, tahıl gevreklerinde, keklere, kreplere veya waffle’lara eklenebilir” diyor. “Kolayca dondurulabilirler ve daha sonra smoothieler için de kullanılabilirler.”
Balık
Meyer, “Balık, yüksek kaliteli protein için iyi kaynaklardır ve sağlıklı anti-inflamatuar omega-3 yağ asitlerine sahiptir” diyor.
Orta derecede potasyum ve fosfor içerebilseler de, somon, morina, pisi balığı ve ton balığı doğal olarak sodyumda düşüktür. Meyer, haftada iki ila üç kez 2-3 onsluk porsiyonlarda balık yemeyi önerir.
Böbrek sağlığı için uzak durulması gereken yiyecekler
Böbrek hastalığınız varsa, diyetinizdeki sodyum, potasyum ve fosfor miktarını kontrol etmeniz gerekir. Herkesin vücudu yiyecekleri farklı şekilde ele alır, bu nedenle özel ve bireysel diyet ihtiyaçlarınızı sağlık uzmanınızla veya diyaliz merkezinizdeki kayıtlı diyetisyenle görüşmek isteyeceksiniz. Bu arada, böbrek diyeti için izlenmesi gereken bazı genel ipuçları.
Sodyum içeriği yüksek gıdalar
Sodyum, tuzda bulunan bir mineraldir (sodyum klorür). Ve çoğumuzun çoğu yiyecek için bir baharat olarak güvenmeye başladığımız bir şey. Ne yazık ki, vücudunuzun suyu tutma yeteneğini doğrudan etkilediği için böbrek diyetinde kesilmesi gereken ilk minerallerden biridir.
Meyer, “Vücutta ne kadar fazla sıvı varsa, kalbiniz o sıvıyı hareket ettirmek için o kadar çok çalışmak zorunda kalır ve böbrekler, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu seviyenin üzerinde ve ötesindeyse, bu sıvıyı atmak için o kadar çok çalışmak zorunda kalır” diye açıklıyor. “Sıvıya tutunmuyoruz. Onu getiriyoruz ve ondan kurtuluyoruz.”
Diyetinizdeki tuzu azaltmaya alışmanız zaman alacaktır. Bununla birlikte, tuzu/sodyumu azaltmak böbrek hastalığınızı kontrol etmede önemli bir araçtır.
İşte bazı öneriler:
Yemek pişirirken tuz kullanmayın.
Yemek yerken yemeklerin üzerine tuz koymayın.
Gıda etiketlerini okumayı öğrenin.
Servis başına 300 miligramdan fazla sodyum içeren yiyeceklerden kaçının (veya tam bir donmuş akşam
yemeği için 600 miligram).
İçindekiler listesindeki ilk dört veya beş maddede tuz bulunan yiyeceklerden kaçının.Jambon, domuz pastırması, sosis, sosisli sandviç, öğle yemeği etleri, tavuk ihaleleri veya külçeleri
veya normal konserve çorba yemeyin.
Bunun yerine, içeriğinde potasyum klorür olmayan, sodyumu azaltılmış çorbalar yemeyi deneyin (gıda
etiketine bakın.) Ayrıca, kutunun tamamını değil, yalnızca 1 fincan yiyin.Sadece etiketinde “tuz eklenmemiş” yazan konserve sebzeleri seçin.
Sarımsak tuzu, soğan tuzu veya baharat tuzu gibi aromalı tuzlar kullanmayın.
Koşer veya deniz tuzu kullanmayın.Fıstık ezmesi veya kutu karışımları gibi en sevdiğiniz yiyecekler için daha az tuz veya tuz eklenmemiş
seçenekler aradığınızdan emin olun.Çözelti içinde paketlenmiş veya aromalı veya önceden tatlandırılmış soğutulmuş veya dondurulmuş etleri
satın almayın.
Bu ürünler arasında kemiksiz tavuk ve kemikli tavuk parçaları, hindi göğsü, bütün hindi, biftek,
rosto, hamburger, domuz bonfile ve domuz pirzolası sayılabilir.
Potasyum içeriği yüksek gıdalar
Böbrekleriniz düzgün çalışmadığında, kanınızda potasyum birikir. Bu, kalbinizin atışında değişikliklere neden olabilir ve muhtemelen kalp krizine bile yol açabilir .
Potasyum esas olarak meyve ve sebzelerin yanı sıra süt ve etlerde bulunur. Bazı meyve ve sebzelerden kaçınmanız ve diğerlerinin miktarını sınırlamanız gerekir.
Kaçınılması gereken potasyum açısından zengin gıdalar şunları içerir:
- Kavunlar kavun ve bal özünü sever. (Karpuz iyidir.)
- Muz.
- Portakal ve portakal suyu.
- Avokado.
- Erik suyu.
- Domates, domates sosu ve domates suyu.
- Kuru fasulye.
- Kabak ve kış kabağı.
- Pişmiş yeşillikler, ıspanak, lahana, karalahana ve pazı.
- Brokoli ve Brüksel lahanası.
- Fındık ve fıstık ezmesi.
- Kepekli tahıllar ve granola.
- Tuz ikameleri veya “lite” tuzu.
- Şeker kamışı.
Konserve meyveler
Konserve meyveler genellikle taze olanlardan daha düşük miktarda potasyum içerir. Meyveyi yemeden önce suyunu boşalttığınızdan emin olun.
Patates ve tatlı patates
Patatesler ve tatlı patatesler, onları küçük miktarlarda yemenize izin vermek için özel muamele gerektirir. Onları soyun, küçük dilimler veya küpler halinde kesin ve bol miktarda suda birkaç saat bekletin.
Onları pişirmeye hazır olduğunuzda, ıslatma suyunu dökün ve tavada bol miktarda su kullanın. Onları yemeye hazırlamadan önce bu suyu boşaltın.
Fosforlu gıdalar
Meyer, “Fosfor genellikle sorun yaşamaya başladığımız son mineraldir” diyor. “Dördüncü evre böbrek hastalığına geldiğinizde ve diyalize girmek üzereyken, böbrekleriniz artık bu minerali etkili bir şekilde filtrelemez.”
Fosfor, böbrekleriniz düzgün çalışmadığında kanınızda birikebilen başka bir mineraldir. Bu olduğunda, kalsiyum kemiklerinizden çekilebilir ve cildinizde veya kan damarlarınızda birikebilir. Kemik hastalığı daha sonra bir sorun haline gelebilir ve bu da kemik kırılması olasılığını artırır.
Süt ürünleri diyetteki ana fosfor kaynağıdır, bu nedenle sütü günde 1 bardak ile sınırlayın. Sıvı süt yerine yoğurt veya peynir kullanıyorsanız, günde yalnızca bir kap yoğurt veya 1,5 ons peynir alın.
Bazı sebzeler de fosfor içerir. Bunları haftada 1 fincanla sınırlayın:
Kuru fasulye.
Yeşillik.
Brokoli.
Mantarlar.
Brüksel lahanası.
Bazı tahıllar haftada 1 porsiyon ile sınırlandırılmalıdır. Bunlar:
- Kepek.
- Buğday tahılları.
- Yulaf ezmesi.
- Tahıl karışımından oluşan tatlı.
Beyaz unla yapılan beyaz veya İtalyan ekmeği ve az tuzlu krakerler, tam tahıllı ekmek ve krakerlerden daha az fosfor içerir.
Alkolsüz içecekler fosfor içerir, bu nedenle sadece berrak olanları için. Mountain Dew® (herhangi bir tür), kola, kök bira, Dr. Pepper® (herhangi bir tür) içmeyin. Ayrıca Hawaiian Punch®, Fruitworks® ve Cool® buzlu çaydan kaçının. Bira da fosfor içerir, bu nedenle her türlüsünden kaçınmak isteyeceksiniz.
Meyer, “Yeterince uzun yaşarsanız herkesin böbrekleri iflas edecek şekilde tasarlanmıştır” diyor. “Fakat böbrek fonksiyonları normal yaşayacaklarından çok daha hızlı başarısız olan insanlar için böbrek diyeti yardımcı olabilir.”