Hamile olmakla birlikte pek çok harika deneyim yaşanır, ancak hamilelik döneminde yediklerinize dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda hibiskus hamilelikte zararlı mı bunu yazdık.

Hibiskus Hamilelikte Zararlı mı?

Hibiskus çayı sağlığa birçok fayda sağlarken, hamileyseniz veya emziriyorsanız genellikle önerilmez.

Hayvanlarda hamilelik sırasında potansiyel risklere işaret eden çalışmalar yapılmış olsa da, 2013 tarihli bir incelemeye göre bulgular, hamilelikte tüketimini önermiyor.

Spesifik olarak, sıklıkla ortaya çıkan iki risk – hayvan çalışmalarına dayanarak, unutmayın – gecikmiş ergenlik ve düşük.

Gecikmiş ergenlik

2016 yılında bir makale , hamile sıçanlarda ebegümeci özütü tüketmenin etkisi üzerine bir araştırma yayınladı. Araştırma boyunca, araştırmacılar, ekstrenin yavrularda ergenliği geciktirme potansiyeline sahip olduğunu ve ayrıca obezite riskini ve yüksek vücut kitle indeksini (BMI) artırdığını buldular.

2008’de hamile sıçanlar üzerinde yapılan ek çalışmalar da bu bulguları desteklemektedir. Bu çalışmada araştırmacılar, düzenli olarak ebegümeci tüketmenin sadece yavrularda ergenliği geciktirmekle kalmayıp, aynı zamanda annenin yetersiz beslenmesine de neden olduğunu kaydetti.

Menstrüasyon ve düşük

2019 araştırmasına göre, bebeğinizde ergenlik gecikmesi riskinin yanı sıra, ebegümeci çayı menstrüasyonun başlamasını teşvik etmekle de ilişkilendirilmiştir .

Özellikle, ebegümeci, döneminizi etkileyen hormonları düzenlemeye yardımcı olur. Düzensiz veya asimetrik dönemleri olanlar için, ebegümeci takviyeleri onları dengelemeye yardımcı olabilir.

Ancak hamileyseniz, hormonlarınızın bozulmasını istemezsiniz.

Emenagog etkisi olarak bilinen ebegümeci çayı ve özleri, adet kanamasını uyarmaya yardımcı olmak için uterusa kan akışını teşvik edebilir. Yan etkiler teorik olarak kramp, kanama, erken doğum ve hatta düşükleri içerebilir.

Bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Dikkatinizi çekebilir: 1 Kilogram Kaç Kaloridir?

Hibiskus çayı doğumu tetiklemek için kullanılabilir mi?

Doğumun başlamasını hızlandırmak için bir fincan ebegümeci çayı içmek ne kadar cezbedici olursa olsun, hamileliğiniz boyunca – üçüncü üç aylık dönem de dahil olmak üzere ve doğum zamanında ebegümeci tüketmemek en güvenlisidir.

Nelere dikkat etmeli?

Hamile hayvanlarda ebegümeci kullanımına odaklanan çalışmaların çoğu, ebegümeci takviyeleri ve bitkiyi de içeren bitkisel karışımlara yöneliktir.

Bu arada, ticari olarak satılan ebegümeci çaylarının çoğu, takviyelerde veya ev yapımı karışımlarda bulacağınızdan çok daha az bitki özü içerir.

Yine de, ambalaj üzerinde listelenmemiş olsa bile ebegümecin, çeşitli ürünlerde bulunabileceğini akılda tutmak önemlidir. Bu, özellikle ebegümeci ile yaygın olarak karıştırılan iki bileşen olan kuşburnu ve ahududu içerebilen bitki çayı karışımları için geçerlidir.

İçinizin rahat etmesi için, içerdiği tüm malzemeleri açıkça listelemeyen bitki çayı karışımlarından kaçınmak en iyisi olabilir.

Peki ya emzirme?

Hibiskus çayı hamilelik sırasında kesinlikle önerilmezken, bitkisel içerik bir galaktagog olarak bilinir. Bir galaktagog, süt tedarikini iyileştirmeye yardımcı olabilecek doğal bir takviyedir.

Yine de, tıpkı hamilelikte olduğu gibi, ebegümeci de dahil olmak üzere çeşitli galaktagogların etkinliğine ilişkin bilimsel araştırmalar, çoğu insan anekdotsal kanıtlara dayanarak zayıf veya yok gibidir. Diğer durumlarda, var olan birkaç çalışmadan elde edilen sonuçlar sonuçsuz kalmıştır.

La Leche League International (LLLI) gibi kuruluşlardan uzmanlara göre , taze meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, protein ve yüksek kaliteli yağlar açısından zengin bir diyet uyguluyorsanız, ebegümeci gibi galaktagoglara öncelik vermek gereksizdir.

Hamilelikte kaçınılması gereken diğer bitki çayları

Ne yazık ki, hamilelik sırasında kaçınmanız gereken tek çay ebegümeci çayı değildir .

Bunların hepsi üç trimesterde kesinlikle yasak olmasa da, bu yaygın bitkisel içeriklere dikkat edin ve hamileyken bir yudum almadan önce bir doktorla konuşun:

  • Nane (ilk üç aylık dönemde kaçının)
  • Papatya (ilk üç aylık dönemde kaçının)
  • Kırmızı ahududu yaprağı (bir doktorun onayını alın)
  • Meyan Kökü
  • Ginseng
  • Dong Quai
  • Melekotu
  • Pelin
  • Shepherd’in Çantası
  • Tarçın
  • Rezene
  • Sarı Kantaron
  • Fesleğen ve kekik (çeşni veya aroma maddesi olarak bunlar iyidir)
  • Ravent
  • Biberiye
  • Çemen otu
    • Özet:

      Bitkisel çaylar, kahve ve soda gibi kafeinli içeceklere harika bir alternatif gibi görünebilir. Ancak tüm bitki çayları eşit yaratılmamıştır.

      Hangi çayların içilebileceğinin yanı sıra bunları ne zaman içebileceğinizin farkında olmak önemlidir.

      Hibiskus çayı, hamilelikte kullanımı iyi araştırılmamış birçok çaydan biridir.

      Bu nedenle, tüketmenin güvenli olup olmadığını gösteren kesin kanıtların yokluğunda, küçük neşe paketinizi teslim edene kadar ebegümeci çayını atlamanız en iyisidir.

      Dikkatinizi çekebilir: Paleo/Pegan Diyeti Nedir? Pegan Diyeti 5 Beslenme Menüsü

Kategori:

Etiketler: