Bir çok insan yemeklerini hızlı ve akılsızca yer. Aşırı yeme, kilo alma ve obeziteye yol açabilecek çok kötü bir alışkanlıktır. Hızlı yemek yemek kilo aldırır mı ile alakalı yazdığıumız bu makale, neden çok hızlı yemenin kilo alımının önde gelen nedenlerinden biri olabileceğini açıklıyor.

Hızlı Yemek Yemenin Sonuçları

DAha fazla Yemeye Teşvik Eder

Günümüzün yoğun dünyasında insanlar genellikle hızlı ve aceleyle yemek yer. Ancak beyninizin tokluk sinyallerini işlemesi için zamana ihtiyacı vardır.

Aslında beyninizin tok olduğunuzu anlaması 20 dakika kadar sürebilir.

Hızlı yediğinizde, vücudunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla yemek yemek çok daha kolaydır. Zamanla, fazla kalori alımı kilo alımına neden olabilir.

Çocuklarda yapılan bir araştırma, hızlı yemek yiyenlerin %60’ının fazla yemek yediğini buldu. Hızlı yiyenlerin aşırı kilolu olma olasılığı da 3 kat daha fazlaydı.

Obeziteyi Arttırır

Obezite dünya çapında en büyük sağlık sorunlarından biridir. Sadece zayıf beslenme, hareketsizlik veya irade eksikliğinden kaynaklanmayan karmaşık bir hastalıktır.

Aslında, karmaşık çevresel ve yaşam tarzı faktörleri söz konusudur.

Örneğin, hızlı yemek aşırı kilolu ve obez olmak için potansiyel bir risk faktörü olarak incelenmiştir.

23 çalışmanın yakın tarihli bir incelemesi, hızlı yiyenlerin, yavaş yiyenlere kıyasla obez olma olasılığının yaklaşık iki katı olduğunu buldu.

Hızlı Yemek Yemenin Sebep Olduğu Rahatsızlıklar

Hızlı yemek sadece aşırı kilolu ve obez olma riskinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır:

İnsülin direnci. Çok hızlı yemek yemek , yüksek kan şekeri ve insülin seviyeleri ile karakterize olan daha yüksek bir insülin direnci riski ile bağlantılıdır . Tip 2 diyabet ve metabolik sendromun ayırt edici özelliğidir.

2 tip diyabet. Hızlı yemek, daha yüksek tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir. Bir çalışma, hızlı yiyenlerin, yavaş yiyenlere kıyasla hastalığa yakalanma olasılığının 2,5 kat daha fazla olduğunu buldu.

Metabolik sendrom. Hızlı yemek yeme ve buna bağlı kilo alımı, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi artırabilecek bir grup risk faktörü olan metabolik sendrom riskinizi artırabilir.

Zayıf sindirim. Hızlı yemek yiyen insanlar, genellikle çok hızlı yemek yemenin bir sonucu olarak zayıf sindirim bildirirler. Daha büyük ısırıklar alabilir ve yiyeceklerini daha az çiğneyebilirler, bu da sindirimi etkileyebilir.

Daha düşük memnuniyet. Hızlı yiyenler, yavaş yiyenlere kıyasla yemeklerini daha az hoş olarak değerlendirme eğilimindedir. Bu başlı başına bir sağlık sorunu olmayabilir ama yine de önemlidir.

Nasıl Daha Yavaş Yemek Yerim?

Daha yavaş yemek yemek sağlığınıza katkı sağlayabilir.

Dolgunluk hormonları seviyenizi artırabilir, daha tok hissetmenize yardımcı olabilir ve kalori alımınızı azaltabilir.

Aynı zamanda sindiriminizi ve yemekten aldığınız zevki artırır.

Daha yavaş yemek istiyorsanız, deneyebileceğiniz birkaç teknik:

Ekranların önünde yemek yemeyin. TV, bilgisayar, akıllı telefon veya başka bir cihazın önünde yemek yemek, hızlı ve dikkatsizce yemenize neden olabilir. Ayrıca ne kadar yediğinizi de kaybetmenize neden olabilir.

Her lokma arasında çatalınızı bırakın. Bu, yavaşlamanıza ve her lokmanın tadını daha fazla çıkarmanıza yardımcı olur.

Çok aç kalmayın. Öğün aralarında aşırı acıkmaktan kaçının. Çok hızlı yemenize ve kötü yemek kararları vermenize neden olabilir. Bunun olmasını önlemek için etrafta sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.

Su yudumlayın. Yemek boyunca su içmek tok hissetmenize yardımcı olacak ve yavaşlamanızı teşvik edecektir.

İyice çiğneyin. Yutmadan önce yemeğinizi daha sık çiğneyin. Her lokmayı kaç kez çiğnediğinizi saymak yardımcı olabilir. Her ağız dolusu yiyeceği 20-30 kez çiğnemeyi hedefleyin.

Lif bakımından zengin besinler tüketin. Meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli yiyecekler sadece çok doyurucu olmakla kalmaz, aynı zamanda çiğnenmesi oldukça uzun zaman alır.

Küçük ısırıklar alın. Daha küçük ısırıklar yemek yeme hızınızı yavaşlatmanıza ve yemeğinizin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir.

Dikkatle yiyin. Dikkatli yeme güçlü bir araçtır. Bunun arkasındaki temel ilke, yediğiniz yiyeceğe dikkat etmektir. Yukarıdaki egzersizlerden bazıları dikkatli yemede uygulanmaktadır.

Tüm yeni alışkanlıklar gibi, yavaş yemek yemek de pratik ve sabır gerektirir. Yukarıdaki ipuçlarından sadece biriyle başlayın ve alışkanlığı oradan geliştirin.

Hızlı Yemek Yemek Kilo Aldırır mı?

Hızlı yemek yemek günümüzün hızlı dünyasında yaygın bir uygulamadır.

Yemek saatlerinde size birkaç dakika kazandırabilirken, obezite ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları riskinizi de artırır.

Hedefiniz kilo vermekse , hızlı yemek ilerlemenizi engelliyor olabilir.

Öte yandan daha yavaş yemek , güçlü faydalar sağlayabilir – bu nedenle yavaşlayın ve her lokmanın tadını çıkarın.

Kategori:

Etiketler:

,