Sağlıklı beslenme için sabah kahvaltısının önemi çok büyüktür. Kahvaltı metabolizmanızı harekete geçirerek gün boyunca kalori yakmanıza yardımcı olur. Ayrıca gündelik işleri halletmek için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi verir ve işte ya da okulda odaklanmanıza yardımcı olur. Bunlar, sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olmasının sadece birkaç nedeni.

Sağlıklı Beslenmede Sabah Kahvaltısının Önemi

İnsan vücudu için sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Sabahları uyanır uyanmaz kahvaltı yapmak; daha iyi bir hafıza ve konsantrasyon sağlar. Ayrıca kolestrolünüzün düşmesine, düşük diyabet, düşük kalp rahatsızlığına ve fazla kilo almanızı engellemeye yardımcı olur.

Yine de, kahvaltının sağlıklı alışkanlıklara neden olup olmadığını veya onu yiyen insanların daha sağlıklı yaşam tarzlarına sahip olup olmadığını bilmek zor.
Ancak şu kadarı açıktır: Sabah öğününü atlamak vücudunuzun aç kalma ve yeme ritmini bozabilir. Uyandığınızda, vücudunuzun kaslarınızı ve beyninizi en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu kan şekeri genellikle düşüktür. Kahvaltı onu yenilemeye yardımcı olur.

Vücudunuz bu enerjiyi yiyeceklerden alamıyorsa, enerjinizin tükendiğini hissedebilirsiniz ve günün ilerleyen saatlerinde daha fazla yemek yemeniz olasıdır. Sabah kahvaltısının önemi de burada ortaya çıkıyor.

Kahvaltı ayrıca size süt ürünleri, tahıllar ve meyveler gibi sağlıklı gıdalardan bazı vitamin ve besinleri alma şansı verir. Eğer kahvaltı yapmazsanız, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almanız olası değildir.

Birçok insan, kapıdan çıkmak için acele ettikleri için öğle yemeğini atlar. Bu bir hatadır. Öğle yemeğinden çok önce vücudnuzun yiyeceğe ihtiyacı vardır. İlk öğünü atlarsanız, daha sonra o kadar acıkabilirsiniz ki, yüksek yağlı, yüksek şekerli yiyecekler atıştırırsınız.

Kahvaltı Kilo Aldırır mı?

Kahvaltı kilo aldırmaz, tam tersine vermenize yardımcı olur. Araştırmacılar, kahvaltı yapanların, yapmayanlara göre ortalama olarak daha zayıf olduğunu farketmişlerdir. Bunun nedeni, sabahları protein ve lif içeren yiyecekleri yemenin günün geri kalanında iştahınızı kontrol altında tutması olabilir.

Ama bu dar kıyafetleri rahatlıkla giyebileceğimiz anlamına gelmez. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, kahvaltı yapanlar ile yapmayanlar arasındaki kilo kaybını karşılaştırdı. Kahvaltı yapmak hiçbir fark yaratmadı.

Diyet yapıyorsanız, öğün atlayarak kalorileri kesmenin yardımcı olacağını düşünmeyin. Araştırmalar, kilo veren ve kilo vermeyen insanların çoğunun her gün kahvaltı yaptığını gösteriyor.

Öte yandan, neyi, ne zaman ve ne kadar yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bir araştırma, fazla kahvaltı yapanların gün içinde daha fazla yediklerini gösterdi.

Kahvaltı Yapmamak Zararlı mı?

Czerwony, kahvaltının önemiyle ilgili tavsiyelerin çoğunun gözlemsel çalışmalara dayandığını söylüyor. Bu çalışmalar, önemlerini kanıtlayan rastgele klinik çalışmalar değildir. (Sabahları kahvaltı yapma düşüncesiyle mideniz bulanıyorsa, bu hoş bir haber.)

Bu yüzden tok uyanan biriyseniz, ilk öğünü ertelemek daha iyi olabilir. Diğerleri, aralıklı yemek yeme tarzının bir parçası olarak kahvaltıyı atlar.

Czerwony, “Erken kahvaltı herkes için uygun olmayabilir” diyor. Kahvaltının önemi kişiden kişiye değişir. Bütün gün ne yediğiniz, kahvaltıda strese girmekten daha önemlidir.

Çocuklar Neden Kahvaltıya İhtiyaç Duyar?

Bazen çocuklar sabahları yemek yemek istemezler, ama yemek yemeleri önemlidir. Büyüyen bedenleri besin ve enerjiye ihtiyaç duyar. Öğleden sonra yemek yemeyen çocuklar odaklanmakta zorlanırlar ve okulda daha çok yorulurlar. Ayrıca huysuz veya huzursuz olabilirler. Sadece bedenen değil zihinsel anlamda da yorulmaya başlarlar. Bir araştırmaya göre, kahvaltı yapan çocukların, yapmayanlara göre daha yüksek test puanlarına sahip olduğunu gösterdi. Çoğu çocuk ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri sadece öğle ve akşam yemeklerinden almıyorlar.

Kahvaltıyı atlayan çocukların gün içinde abur cubur yemesi ve aşırı kilolu olması daha olasıdır. Bir araştırmaya göre, her gün kahvaltı yapan gençlerin, hiç yemek yemeyen veya bazen yapan gençlerden daha düşük vücut kitle indeksine (boy ve kiloya dayalı vücut yağı ölçümü) sahip olduğunu gösterdi.

Çocuğunuz sabahları evde yemek yemek istemiyorsa, okula giderken veya ders aralarında alabilecekleri bir şeyler alın. Meyve, kuruyemiş veya yarım fıstık ezmeli ve muzlu sandviç tercih edin.

Kahvaltıda Yenilmesi Gereken Besinler

Kahvaltıda kilo aldıracak ağır yiyecekler yemeniz gerekmez, ancak uyandıktan sonraki bir saat içinde küçük bir şeyler yemek iyi olacaktır.

Poğaça, börek, çörek, makarna gibi kilo aldıracak yiyeceklerden kaçınmak gerekir. En iyi seçeneğiniz karbonhidrat, protein, sağlıklı yağlar ve lif içeren yiyeceklerin bir karışımıdır. Karbonhidratlar size yer yemez enerji sağlayacaklardır. Proteinler ise daha sonrasında size enerji vermeye başlayacaklar. Uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaklar.

Tam tahıllı mısır gevreği, az yağlı süt ve meyve ya da az yağlı yoğurt, meyve vb. gıdalarla kahvaltı yapabilirsiniz.

Daha fazla beslenme ve diyet ile alakalı içerik okumak için tıklayınız.

Kategori:

Etiketler:

,